Czy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...?
To mój ulubiony deser z Wysp Kanaryjskich, chociaż oryginalnie jego przepis pochodzi z Portugalii. Pamiętam jak moja portugalska koleżanka - animatorka zajadała się nim na śniadanie. Nawet zimny, rozpływa się w ustach, JEST TAKI MIĘCIUTKI! Wygląda trochę jak papka dla dzieci, może stąd to skojarzenie... Jednak jeśli przyrządzicie go dla gości - a przygotowanie sporej porcji zajmie Wam naprawdę mało czasu (możecie zrobić go nawet dzień wcześniej), gwarantuję Wam, że Wasza impreza nabierze domowej atmosfery i wszystkim otworzą się buzie.
Zakasajcie rękawy i DO DZIEŁA!
PORTUGALSKI RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM
Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcji
Składniki:
- 100 g ryżu krótkoziarnistego (ja użyłam SOS Classic- ryżu okrągłoziarnistego)
- 1 litr mleka
- 2 łyżeczki skórki z cytryny, startej
- 70g cukru (1/3 szklanki)
- 5 jaj
- cynamon
Przygotowanie:
Odlej 3 łyżki mleka, a resztę zagotuj ze skórką cytryny. Dodaj ryż i cukier. Przykryj garnuszek i gotuj na małym ogniu 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie. Zdejmij z ognia.
Oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywną pianę mikserem bądź trzepaczką. Żółtka zmieszaj z 4 łyżkami odłożonego mleka i wlej do garnuszka. Upewnij się,że ogień pod garnuszkiem jest WYŁĄCZONY.
Ubitą z białek pianę połącz delikatnie z ryżem. Przełóż do miseczek i posyp cynamonem.
Bardzo dobrze schłodź przed podaniem.
Smacznego!
Paulina
Popularne posty :
- Przed śniadaniem
- Muffinki marchewkowe na troski
- Zupa krem marchewkowa-lova
- Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
- Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli
Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?
Podziel się swoją opinią!
Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!