photo pracujzemnastrzalka_zpsc639fd20.png

poniedziałek, 3 listopada 2014

Zupa z cukinii

     Chyba przywiozłam ze sobą pogodę. Ach, gdyby tak ciepło mogło być cały rok! Chociaż, zrobiłabym wyjątek dla śniegu w Noc wigilijną. Bo bez tego Święta już nie byłyby takie same...To jeszcze tylko dwa miesiące! Nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia, choć z roku na rok przy naszym stole rodzinnym zasiada coraz mniej osób... Wszyscy zakładają rodziny, rozjeżdżają się po Polsce, a czasem i świecie i już trudno zebrać się razem choćby na tę jedną, wyjątkową noc. A ja trzymam się marzenia o posiadaniu domu, do którego będą mogli się zjechać wszyscy, z ogromnym, niekończącym się, gościnnym stołem. I już nigdy nikt nie będzie musiał wybierać, gdzie spędzać Święta. I w tym roku mam zamiar przeżyć je jak najlepiej potrafię, bo właśnie o to w tym  wszystkim chodzi, o radość i ciepło domowego ogniska.

Dziś, zgodnie z obietnicą, mam dla Was pyszną zupę cukiniową. Czy wiedzieliście, że to proste warzywo jest bombą witaminową? Zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy A, K,C, PP, B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na przemianę materii, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Co jeszcze? Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jeść, jeść, w dużych ilościach (ma bardzo niską wartość kaloryczną)! 

ZUPA Z CUKINII




Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 6 listków świeżej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania)
Przygotowanie:

Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój końce cukinii i pokrój ją w poprzek na kilka mniejszych części; stawiaj każdą część na blacie i przytrzymując z góry, odkrajaj skórę), pokrój ją na plastry, wydrąż miąższ z pestkami. Pokrój plastry cukinii na mniejsze części i wrzuć do osolonej, wrzącej wody na około 10 minut. 
Odsącz cukinię i zmiksuj w blenderze z drobno posiekaną natką pietruszki.
Zagotuj bulion i dodaj zmiksowaną z natką cukinię. Przypraw pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.
Kiedy ostygnie, włóż do lodówki i schładzaj najlepiej przez noc. 
Podawaj zupę gorącą, z grzankami, przyprawioną świeżymi ziołami i śmietaną w oddzielnej miseczce.

Smacznego!
Paulina


1 komentarz:

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!