Dziś, zgodnie z obietnicą, mam dla Was pyszną zupę cukiniową. Czy wiedzieliście, że to proste warzywo jest bombą witaminową? Zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy A, K,C, PP, B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na przemianę materii, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Co jeszcze? Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jeść, jeść, w dużych ilościach (ma bardzo niską wartość kaloryczną)!
ZUPA Z CUKINII
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 6 listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania)
Przygotowanie:
Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój końce cukinii i pokrój ją w poprzek na kilka mniejszych części; stawiaj każdą część na blacie i przytrzymując z góry, odkrajaj skórę), pokrój ją na plastry, wydrąż miąższ z pestkami. Pokrój plastry cukinii na mniejsze części i wrzuć do osolonej, wrzącej wody na około 10 minut.
Odsącz cukinię i zmiksuj w blenderze z drobno posiekaną natką pietruszki.
Zagotuj bulion i dodaj zmiksowaną z natką cukinię. Przypraw pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.
Kiedy ostygnie, włóż do lodówki i schładzaj najlepiej przez noc.
Podawaj zupę gorącą, z grzankami, przyprawioną świeżymi ziołami i śmietaną w oddzielnej miseczce.
Smacznego!
Paulina
Rozgrzewająca, smaczna i sycąca. Mniam!
OdpowiedzUsuń