Do dzieła!
ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVA
Składniki:
- Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)
- 2 średnie pietruszki
- duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1.5 łyżki startego imbiru
- 1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy
- 2 łyżki masła klarowanego
- bulion warzywny (ok. pół litra)
- sól, pieprz czarny
- jogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżki
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion.
W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez ok. 10/15 minut.
Dodaj skórkę pomarańczy i imbir oraz wlej bulion. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 40 minut.
Odlej bulion, a warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj do bulionu i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą i czarnym pieprzem, wmieszaj śmietankę.
Podawaj gorącą.
Smacznego,
Paulina
Mam przyjemność (błogość) jeść to cudo smaku tworzone z pasją przez moją córcię. Mmmmm.... Spróbujcie... Smacznego:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją ugotowałam według Twojego przepisu. Jaka pyszna! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowała, a jeszcze bardziej, że podzieliłaś się swą radością! :) Taka porcja zdrowia! Dziękuję i zachęcam do spróbowania innych przepisów. Postaram się już niedługo wrzucić więcej tych zdrowych;)
Usuń