photo pracujzemnastrzalka_zpsc639fd20.png

środa, 5 listopada 2014

Zupa krem marchewkowa-lova

Dla mnie to taka trochę  zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie o wszystkim zapomnisz. Zawsze gotuję ją, kiedy mam ochotę kogoś zaskoczyć lub po prostu sprawić przyjemność. Moja mądra mama mówi, że zupa ta uzupełnia kolagen jak żaden krem nie potrafi. A że marchewek teraz mamy pod dostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe.
Do dzieła!

ZUPA KREM  MARCHEWKOWA-LOVA



Składniki:

  • Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki wychodzi niepełna,spora miseczka- taka o szerokości 17 cm i głębokości 13cm)
  • 2 średnie pietruszki
  • duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1.5 łyżki startego imbiru
  • 1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • bulion warzywny (ok. pół litra)
  • sól, pieprz czarny
  • jogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżki
Przygotowanie:

Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik do oddzielnej miseczki. Zetrzyj imbir i skórkę z pomarańczy. Podgrzej bulion. 
W sporym garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj, niech się zeszkli. Dodaj marchewkę i też chwilę podsmaż. Wrzuć pokrojoną pietruszkę, wymieszaj wszystko i przykryj garnek. Zmniejsz ogień na średni i duś warzywa przez ok. 10/15 minut. 
Dodaj skórkę pomarańczy i imbir oraz wlej bulion. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, około 40 minut. 
Odlej bulion, a warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na papkę. Dodaj do bulionu i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą i czarnym pieprzem, wmieszaj śmietankę. 
Podawaj gorącą.

Smacznego,
Paulina

3 komentarze:

  1. Mam przyjemność (błogość) jeść to cudo smaku tworzone z pasją przez moją córcię. Mmmmm.... Spróbujcie... Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ją ugotowałam według Twojego przepisu. Jaka pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakowała, a jeszcze bardziej, że podzieliłaś się swą radością! :) Taka porcja zdrowia! Dziękuję i zachęcam do spróbowania innych przepisów. Postaram się już niedługo wrzucić więcej tych zdrowych;)

      Usuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!