sobota, 15 listopada 2014

Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką


     Kilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów plus ogromny apetyt na coś słodkiego zrodziły ten oto przepis. Jest w nim zawarte wszystko, co uwielbiam, no i oczywiście, duża dawka miłości;) Taki trochę świąteczny, więc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego menu. Goście na pewno będą zachwyceni a Wy nie spędzicie całego dnia "w garach". Maliny są tylko ozdobą, w przypływie inspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać. 

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ





Składniki:
  • 5 średnich jabłek, ekologicznych
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
  • NA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masła
  • NA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon w średniej miseczce, Posiekaj masło, wrzuć do miseczki i wymieszaj składniki tak, by powstały małe grudki masła, oblepione mieszaniną mąki, cukru i cynamonu. Wstaw do lodówki.
Obierz i pokrój jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.
Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. 
Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. 
Zalej jabłka ciastem.
Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy.
Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut. 

Smacznego!
Paulina


A już w przygotowaniu... 

 ...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!