A czy wiecie, jak bardzo awokado jest zdrowe? Wielu ekspertów nazywa je pożywieniem doskonałym:
- kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu
- dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi
- przeciwdziała nowotworom piersi i prostaty
- wpływa korzystnie na układ nerwowy- uspokaja
- jedzony z owocami lub warzywami wspomaga wchłanianie ich dobroczynnych składników
- zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu
- jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych!
- przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer'a , a nawet pomaga jej cofać się we wczesnym stadium
- polepsza wzrok
- posiada właściwości przeciwzapalne
- ma działanie przeciwstarzeniowe
- pomaga trawieniu, zmniejsza stany zapalne w żołądku
Jak wybrać doskonałe awokado? Powinno delikatnie uginać się pod naciskiem palców, wtedy jest dojrzałe.
Ja lubię też zastępować masło do smarowania kanapek miąższem awokado- bez żadnych dodatków.
Wiecie, że inna nazwa awokado to smaczliwka?
A dlaczego warto jeść twaróg?
- jest niskokaloryczny i lekkostrawny
- jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony i enzymy
- jest bogatym źródłem wapnia
Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga nam w procesie trawienia twarogu.
PASTA Z AWOKADO I TWAROGU
Składniki:
- 1 awokado
- 10 dag twarogu
- 1/2 pęczka koperku
- sok z 1/2 limonki
- garść kiełków, np. rzodkiewki
- siemię lniane (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż tak, by nie uszkodzić skórki. Zmiksuj miąższ z twarogiem. Umyj i posiekaj koperek, dodaj do pasty, wymieszaj (jeśli tylko masz ochotę, dodaj go więcej- to samo zdrowie!) Wlej sok z limonki, wymieszaj. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nakładaj do połówek skórek awokado i posyp kiełkami.
Smacznego!
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!