photo pracujzemnastrzalka_zpsc639fd20.png

wtorek, 25 listopada 2014

Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią

   


    To się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością!

KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ (I JEJ PESTKI)

  • jest niskokaloryczna!
  • bogata w B-karoten!
  • zawiera potas, wapń, fosfor, witaminę B2
  • jest zupełnie pozbawiona sodu
  • odkwasza organizm
  • wzmacnia odporność
  • wspomaga odchudzanie
PESTKI DYNI:
  • zawierają magnez, fosfor, mangan i cynk (dobry na cerę)
  • ich jedzenie wpływa dobroczynnie na układ nerwowy
  • zapobiegają miażdżycy
  • olej z pestek dyni wspomaga wątrobę i układ sercowo-naczyniowy
  • cynk chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną i żywotność plemników
ŚNIADANIOWE CIASTECZKA DYNIOWE






Składniki ok.25 ciasteczek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • ok.pół szklanki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)
  • 1 jajo
  • 5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)
  • pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). 
Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.
W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. 
Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.
Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.
Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.
Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty. 
Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.

Smacznego!
Paulina





Popularne posty :


Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 
Podziel się swoją opinią!
Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!