poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka


Z ręką na sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich doganiam. A te ciastka są chyba NAJLEPSZYMI JAKIE JADŁAM.
Dlatego też muszę dużo ćwiczyć, inaczej byłoby ze mną nie najlepiej. Na szczęście z radością zgadzam się z Audrey Hepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia. 
Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. 
Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. 
Miękkie, duże, pachnące.
Okazały się jeszcze lepsze.
Są NIE-ZIEM-SKIE!
Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:)
Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)

KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄ







Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):

  • 4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Sensazione Creme)
  • 10 marshmallows (pianek)
  • 20 kawałeczków czekolady

Przygotowanie:

Utrzyj dokładnie margarynę z cukrem. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodawaj powoli mleko i dokładnie połącz. Wlej mieszaninę do margaryny z cukrem. 
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. 
Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. 
Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu. 
W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady. 
Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę, kostką czekolady w dół. Dociśnij, by czekolada znalazła się w środku ciastka. 
Piecz kolejne 3-4 minuty.
Nie martw się, jeśli ciastka wydają się jeszcze dość "płynne" w środku i bardzo miękkie. W tym cały sekret, by kontrolować czas i pozwolić im delikatnie zastygnąć już po upieczeniu. Będą wtedy delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, z kawałkiem płynnej czekolady w środku. MNIAM!
Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem.

Smacznego!
Paulina




Popularne posty :



Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

2 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem! A, że grudzień (i listopad) mam ciasteczkowy, to przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis zachwyci Cię tak jak moją rodzinkę ! Tylko uważaj, ciastka są uzależniające! Wczoraj je zrobiłam, zniknęły po około godzinie. Dziś już myślę nad kolejną porcją ;)

      Usuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!