Czy Wy też przed Świętami macie w głowie tylko jedną myśl "ale sobie teraz odpocznę", a już pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań?
Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się na tym, że jeszcze dziś dopinam sprawy na ostatni guzik. I znów, tym razem z odrobinę większą nadzieją, obiecuję sobie "jutro już będziesz miała wolne..."
Nie zatracajcie się jednak kompletnie w tym chaosie i ogromie przygotowań, pamiętajcie o bliskich i o sobie. Nie ważne, jakiego jesteście wyznania, tej magicznej nocy nie sposób ominąć. Jest to czas rozmyślań, ale o tych dobrych chwilach. Radowania się z bliskości rodziny i przyjaciół, zapominania o problemach. Kiedy już wszystkie potrawy będą przygotowane, a dom będzie lśnił czystością, otrzyjcie pot z czoła i wraz z domownikami przysiądźcie na moment i uściśnijcie sobie dłonie. No i uśmiechnijcie się! Bo te Święta są po to, by, nawet jeśli nie wszystko jest perfekcyjne, celebrować tę nieidealną, lecz szczerą miłość, która nas otacza. Nawet jeśli są między Wami spory i niesnaski, dziś o tym zapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt!
Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier był dość mocno "ścięty".
PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKI
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajo
- 1/5 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej
- 1 białko
- cukier brązowy do posypania + dowolne posypki (wiórki kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)
Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką.
Piecz 10 minut.
Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT!
Paulina
Ten przedświąteczny szał ma swój urok, lubię to zmęczenie jak żadne inne! :)
OdpowiedzUsuń