wtorek, 30 grudnia 2014

Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu




    Czyżby to był już czas na spisanie noworocznych postanowień? Hmm... a ja jeszcze nic nie mam! Tyle planów, a żadnego uroczyście zapisanego, chyba już najwyższy czas nad tym popracować. Za to jednego możecie być pewni- w Nowym Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! 
Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! 
Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny.

SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELU








Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki
  • 2/3 szklanki bardzo zimnej wody
  • 3/4 szklanki margaryny
  • WYPEŁNIENIE:
  • 3 łyżki mąki 
  • 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)

Przygotowanie:

Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite. 
Wyrób ciasto na posypanej mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części. Każdą spłaszcz na dysk i owiń folią spożywczą. 
Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.

Przygotuj wypełnienie: Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski. 
Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.
Do jabłek dodaj mąkę, cukier, przyprawy, sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż jabłka do foremki, polej sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła. 
Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. 
Ciasto posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli soki będą wyciekać, papier je zbierze). 
Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a soki w środku ciasta będą bąblować, około 45-60 minut. Schłodź przynajmniej 1 godzinę. 


Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
Paulina








Popularne posty :




Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. :-) Muszę kiedyś spróbować takiej szarlotki. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie dobrze;) Koniecznie wypróbuj i wpadaj po inne przepisy!

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie ^^ uwielbiam takie połączenia smakowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!