Czyżby to był już czas na spisanie noworocznych postanowień? Hmm... a ja jeszcze nic nie mam! Tyle planów, a żadnego uroczyście zapisanego, chyba już najwyższy czas nad tym popracować. Za to jednego możecie być pewni- w Nowym Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego!
Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie zamawiamy właśnie szarlotkę na ciepło i grzańca- niezastąpiony zestaw na siarczysty, nadmorski mróz. Jabłecznik podawany tam jest idealny, przyozdobiony gałką lodów waniliowych i polany złocistym karmelem. Od kiedy szarlotka na dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są
Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny.
SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELU
Składniki:
- CIASTO:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki
- 2/3 szklanki bardzo zimnej wody
- 3/4 szklanki margaryny
- WYPEŁNIENIE:
- 3 łyżki mąki
- 4 duże jabłka (możecie pomieszać różne odmiany, dla ciekawszego smaku)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu
- 1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu)
Przygotowanie:
Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite.
Wyrób ciasto na posypanej mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę i podziel na dwie części. Każdą spłaszcz na dysk i owiń folią spożywczą.
Schłodź w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc.
Przygotuj wypełnienie: Obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Włóż je do głębszej miski.
Wyjmij jeden dysk ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.
Do jabłek dodaj mąkę, cukier, przyprawy, sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż jabłka do foremki, polej sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła.
Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Połóż na papierze do pieczenia (jeśli soki będą wyciekać, papier je zbierze).
Piecz ciasto, aż będzie złotobrązowe,a soki w środku ciasta będą bąblować, około 45-60 minut. Schłodź przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!
Paulina
Wygląda pysznie. :-) Muszę kiedyś spróbować takiej szarlotki. ;-)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze;) Koniecznie wypróbuj i wpadaj po inne przepisy!
UsuńWygląda obłędnie ^^ uwielbiam takie połączenia smakowe :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń