photo pracujzemnastrzalka_zpsc639fd20.png

piątek, 9 stycznia 2015

Pancakesy z nutellą i mąką z pełnego przemiału


   Raz na kilka tygodni budzę się z tym śmiesznym uczuciem w brzuchu. Coś jakby latały we mnie rozgniewane pszczoły, domagając się czegoś słodkiego. Teraz! Natychmiast! Wtedy już wiem- oho, to ten dzień.

Dzień dekadenckiego śniadania.

Słodkiego, pysznego, prosto z dziecięcego snu. Oooo tak, uwielbiam te dni. Te poranki wypełnione aromatem czekolady lub cynamonu. Czasami owoców. Najlepiej malin i truskawek...

Bo musicie wiedzieć, że, jak bardzo chciałabym mieć żołądek dopasowany do narodowości, za której kuchnią aktualnie szaleję, to niestety, mój jest kompletnie i zdecydowanie polski. A na śniadanie najbardziej lubię... kanapki.

Także wierzcie mi, na dni "słodkiego śniadania" czekam z niecierpliwością. I mój Marcin też. On nigdy nie pogardzi słodyczą. 

Wyobraźcie sobie więc, co czułam wczoraj, kiedy obudziłam się z owym przedziwnym uczuciem rozprzestrzeniającym się z prędkością błyskawicy po całym moim brzuchu. Chciałam skakać z radości! W mojej głowie przewijało się milion pomysłów na śniadaniowe przepisy. 

I wtedy pomyślałam o Nutelli. I pancakesach. 

Oooooch...

Popędziłam do kuchni, by jak najszybciej przygotować te cudeńka. Napotkałam jednak pewną, jakże znaczącą, przeszkodę. NIE MIAŁAM ZWYKŁEJ MĄKI. Załamałam ręce. Zawodząc wniebogłosy, rozczochrana, w "owieczkowej" piżamie, nie miałam NAJMNIEJSZEJ ochoty iść do sklepu. Natomiast ochota na nutellowe pancakesy wzrastała...

Swoim zwyczajem, na początku usiadłam nadąsana koło Marcina i oświadczyłam " NIE MA ŚNIADANIA". Po chwili moje obruszenie zastąpił głód i, zakasując rękawy, udałam się do kuchni. Przejrzałam zawartość lodówki i szafek, znajdując kilka składników, które mogłyby się nadać. 

I tak oto, po kilkunastu minutach mieszania, łączenia i smażenia stworzyłam nie tylko zdrowszą wersję pancakesów, ale i nowy, pyszny przepis na bloga. 

Z radością i satysfakcją godną olimpijskiego medalisty zjadłam je wszystkie. 

PANCAKESY Z NUTELLĄ I MĄKĄ Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki miodu (spore)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. 
Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany. 
Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy zaczną pojawiać się bąble, przewróć na drugą stronę. Masa jest naprawdę świetna, placuszki robią się zwarte i nie rozpadają się. 
Po upieczeniu każdego pancakesa, wkładaj go na wyłożoną folią blachę w piekarniku i trzymaj tam aż do podania, by nie ostygł. 
Podawaj posmarowane grubo Nutellą. 

Smacznego!
Paulina




Popularne posty :




Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

3 komentarze:

  1. O ta uwielbiam takie połączenie, ja jeszcze lubię dorzucić do tego banan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję kochani! Ja też często łączę banany i czekoladę :) już niedługo nawet pojawi się przepis, w którym znajdą się oba te przepyszne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!