sobota, 31 stycznia 2015

Pieczona owsianka napakowana antyoksydantami i...fioletowy język


             Ooo tak! Ta owsianka to był mój strzał w dziesiątkę. 

Zrobiłam ostatnio, w sumie przypadkowe, zakupy, kierując się założeniem, że na pewno "coś z tego wymyślę", a jeśli nie, to "zjemy wszystko na surowo", co też nie byłoby złym pomysłem. Dlaczego? Ponieważ kupiłam dwa cudowne źródła antyoksydantów : jagody i granaty. Wiem, że to nie sezon i że, zgodnie z nim, powinnam jeść w większości jabłka i "ciepłe" owoce oraz warzywa, ale dieta na Wyspach przyzwyczaiła mnie do codziennego jedzenia OGROMNEJ ilości owoców i mój organizm domaga się ich z całych sił, nie zważając na pogodę za oknem. 

Poza tym, co złego mogą zdziałać w moim ciele mali wojownicy do zwalczania rakowych komórek? Prawdopodobnie NIC! Więc jem je z całą rodzinką na potęgę. 

Owsianka, jak już wspominałam kilka postów temu, to, według mnie, jedno z najlepszych śniadań dających "kopa" na caaaaaały dzień. Zdrowa, sycąca, mleczna... i pozostawiająca tak wielkie pole do popisu! Aż do tej pory myślałam, że owsianka z jabłkiem i cynamonem jest moją ulubioną. Otóż nie. Ach, wspaniała kulinarna wyobraźnio! Jak pięknie jest móc odkrywać i co chwilę zakochiwać się w nowym przepisie...:)

Wy też jesteście gotowi na szaleńczą miłość do tego cudeńka?

Jeszcze tylko kilka zdrowotnych faktów na temat jagód i granatu i już możecie zabierać się do robienia swojego nowo-ulubionego śniadanka! 

P.S.Podaję też przepis na sos, który znalazłam na jakimś blogu (nie pamiętam już jakim:( ) i od tamtej pory mieszam go z pieczoną owsianką (jeśli tylko mam w lodówce jogurt) -pasuje idealnie! KONIECZNIE go zróbcie!

GRANAT:

  • zapobiega rakowi prostaty (może też go cofnąć)
  • spowalnia starzenie się komórek DNA - dzienna porcja soku z granatów
  • redukuje uszkodzenie komórek
  • bogaty w antyoksydanty
  • zawiera witaminę A, C i E, żelazo- może pomóc w menopauzie i usprawnić życie seksualne
JAGODY:
  • pomagają w zwalczaniu kilku typów raka
  • pomaga zmniejszyć uszkodzenia wywołane Alzheimerem
  • poprawiają wzrok
  • pomagają zwalczać nadciśnienie
  • bogaty w antyoksydanty
  • zawiera witaminę C, E , magnez, ryboflawinę
  • pomagają przy infekcjach pęcherza

PIECZONA OWSIANKA Z JAGODAMI I GRANATEM






Składniki:


  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 spore jabłko
  • ok. 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • garść owoców granatu
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki soku jabłkowego
SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu


Przygotowanie:

Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do mieszanki płatków, razem z jagodami. Wmieszaj białka jajek. Przelej do naczynia żaroodpornego, posyp owocami granatu. 
Piecz ok. 30 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Podawaj polane sosem!

Smacznego!
Paulina

TEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:
Styczniowe Owsianki






MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

5 komentarzy:

  1. cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanie :D
    Jeszcze z dodatkiem jagód i granatu? :) Jestem za :)
    Dziękuję za dodanie wpisu do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. W ostatniej chwili!;) Dziękuję za pozytywne komentarze i zapraszam po więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiała smakować cudownie z tymi wszystkimi dodatkami ;) Uwielbiam owsianki z dodatkiem jagód, a z granatem nigdy nie jadłam...Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!