piątek, 23 stycznia 2015

Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl



     Zaczęły się szybkie i zajęte poranki. Już tylko niedziele pozostaną mi na robienie ukochanych pancakesów. Może to i dobrze, będą jeszcze bardziej wyjątkowe!

Na szczęście przygotowałam zapasy i rano nie muszę poświęcać dużo czasu, by przyrządzić jednocześnie pyszne i zdrowe śniadanie. Ten przepis chciałam wypróbować już od...zdaje się WIEKÓW. Pamiętam, że kiedy kupiłam książkę kucharską Sophie Dahl, cieszyłam się jak dziecko. Piękna, błyszcząca okładka w moich ulubionych kolorach, niesamowite zdjęcia i, co najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra!

Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę.

Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA (och tak, wiem, że mówię tak o każdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;))

TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE DAHL






Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki ziaren sezamu
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1, 1/2 szklanki moreli suszonych, posiekanych
  • olej kokosowy do nasmarowania blachy
  • (opcjonalnie) jagody do posypania


Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. 
Dużą blachę natłuść olejem kokosowym.
Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką. 
Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając na granolę. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszaj ją, by przypiekła się równo z każdej strony.
Kiedy ostygnie, wmieszaj suszone morele. 
Trzymaj w słoiczku lub hermetycznym pudełku.
Podawaj z mlekiem lub jogurtem, posypane jagodami.

Smacznego!
Paulina

TEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI

Niskokaloryczny styczeń





MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie ^^ Podoba mi się sposób w jaki opowiedziałaś o tej granoli :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!