środa, 21 stycznia 2015

Zdrowe ciasteczka owsiane z bananem i orzeszkami przed i po treningu


   Nie wiecie jak bardzo, bardzo, bardzo chciałam podzielić się z Wami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się.

Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich oczekiwań, ZDROWE ciasteczka owsiane.

Są NIEZIEMSKIE, puszyste, mięciutkie, z delikatnym posmakiem banana. Kiedy trafiałam na orzeszek, cieszyłam się jak dziecko z rozgryzania go. To było jak idealne dopełnienie, pyszna niespodzianka w wypełnionej dobrocią przekąsce.

Nareszcie mam coś, co bez wyrzutów sumienia mogę jeść zarówno przed jak i po treningu. Co da mi siłę do ćwiczeń i będzie nagrodą po ciężkiej pracy. TAK!

W czasie moich długich wakacji i ponownego dostępu do kuchni (po prawie dwóch latach!), trochę poszalałam i piekłam, gotowałam oraz smażyłam na potęgę co, niestety, poskutkowało dodaniem mojemu ciałku kilku krągłości tu i ówdzie. Na szczęście, w okresie wakacji jest też MNÓSTWO czasu na ćwiczenia. Co innego, kiedy wakacje się kończą...
Teraz znów pełna energii wracam do pracy, więc staram się tworzyć i próbować przepisy, które będą szybkie, wydajne, najlepiej gotowe do odgrzania następnego dnia i, przede wszystkim, ZDROWE. 

W końcu ani ja, ani Marcin, nie mamy już szesnastu lat i coraz bardziej musimy uważać na to, co i jak jemy. 

A te ciasteczka są idealnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku. Wystarczy schrupać kilka na śniadanie lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dają energię jak żadne inne! 

Pokuście się o zrobienie podwójnej porcji - moje ciastka zniknęły w przeciągu kilku chwil!

MOJE ULUBIONE CIASTKA OWSIANE Z BANANEM I ORZESZKAMI






Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, solonych
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu (ja dodałam pół na pół)
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, otręby i orzeszki ziemne. 
Rozpuść olej kokosowy, połącz go z miodem lub syropem z agawy, dodaj jajko, wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. 
Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj rozgniecionego banana. Wszystko dobrze wymieszaj. 
Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formuj ciasteczka, układaj je na natłuszczonej olejem kokosowym blasze. Piecz około 12-15 minut. 

Smacznego!
Paulina




MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!


3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, a i skład mi się bardzo podoba :) Uwielbiam wszelkie owsiane ciastka i zawsze dorzucam do nich mnóstwo różnych orzechów, nasion i suszone owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!