Hej, jak świetnie byłoby zjeść na śniadanie...ciasto? Takiego, które nie do końca jest ciastem, a zdrowym (zdrowszym?) śniadaniowym plackiem!?
Ja pomyślałam, że byłoby genialnie, a Marcin ochoczo się zgodził. I tak oto powstał ten placek.
Znów (!) naładowany dobrocią i antyoksydantami, tym razem żurawiną - jako że nastał niewdzięczny okres zapaleń pęcherza. Taki placek nie tylko wspomoże walkę z przeziębieniem, ale będzie jednocześnie KRÓLEWSKIM śniadaniem i dawką zdrowia i porannej słodyczy. W połączeniu z kawą można szybciutko odpłynąć!
Ciasto spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej, tylko żurawinę dodajcie tuż przed pieczeniem.
ŚNIADANIOWY PLACEK Z ŻURAWINĄ
Składniki:
- pół kostki masła
- skórka z 2 mandarynek +1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru +1 łyżka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki + 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka żurawiny
- 2 małe jabłka
- 1/2 szklanki maślanki
Przygotowanie:
Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz.
Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry. Żurawinę i jabłka wymieszaj z 2 łyżkami mąki.
W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!