Nie mogłam się doczekać, by podzielić się z Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY!
Poszukując inspiracji do przepisów z siemieniem lnianym, wpadłam na bloga, który od razu przypadł mi do gustu (serca!). Dlaczego? Bo jest PRAWDZIWY. Bo jest O WSZYSTKIM, co dla mnie ważne. Trochę jedzenia, trochę fitnessu, trochę podróży. Taki przemawiający do duszy ;) Inspirujący. SIMPLYTARALYNN
To tutaj znalazłam przepis na cudownie zdrowe krakersy z siemieniem lnianym. Z miejsca zakochałam się na zabój (wiem, że zdarza mi się to często- ale tylko w sferze kulinarnej!;)) - bo kto nie pokochałby delikatnie słodkich, lekko kruchych, banalnie prostych ciasteczek o obłędnych zapachu???
To perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich osób ceniących swoje zdrowie i czas - są gotowe zaledwie w chwilę! Możecie zapakować je do pojemniczka i zabrać do pracy/szkoły jako przekąskę, gdy ssie w dołku. Posmarujcie je jogurtem bałkańskim i połóżcie na górę kilka jagód lub innych owoców- mniam!
Ja upiekłam dwie wersje : jedną 2-składnikową, dokładnie taką, jak podana w przepisie, a drugą z rozdrobnionym siemieniem i dodatkiem ziaren sezamu- nadal nie mogę się zdecydować, która wersja jest moją ulubioną!
A czy wiedzieliście, dlaczego siemię lniane jest tak ważne w diecie? Tak niepozorne, tak łatwo dostępne, tak tanie, a... tak niesamowicie zbawienne dla zdrowia!
SIEMIĘ LNIANE:
- działa osłonowo i regenerująco na przewód pokarmowy - pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 (zawartość podobna jak w rybach)
- zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny
- zawiera witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy, fitoestrogeny
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- upośledza wchłanianie glukozy
- ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe
- poprawia nastrój
- odchudza (ma działanie lekko przeczyszczające-usprawnia przemianę materii)
- doskonale wpływa na elastyczność skóry
- reguluje poziom estrogenu (dobre w okresie menopauzy)
Składniki:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 spory banan, rozgnieciony
2.opcja:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1 spory banan
- ok.3 łyżki ziaren sezamu
Przygotowanie:
Formę na muffinki nasmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem. W misce rozgnieć banana, dodaj siemię, dobrze wymieszaj. Nakładaj po ok. pół łyżki do każdego wgłębienia na muffinkę, wygładź powierzchnię masy. Piecz w temp.180-200 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
2.OPCJA:
W drugiej misce rozgnieć banana, dodaj sezam. Siemię lniane rozetrzyj w moździerzu lub przepuść przez maszynkę, dodaj do mieszanki banana i sezamu. Wymieszaj, formuj ciasteczka (lub upiecz również w formie na muffinki) i piecz w tej samej temperaturze i czasie, co poprzednie ciastka.
Smacznego!
Paulina
w prosty sposób można stworzyć coś świetnego i zdrowego! wystarczy tylko dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
super! na pewno zrobię! ;)
OdpowiedzUsuń