poniedziałek, 16 lutego 2015

Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe



   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu, skąpaną w pomarańczowej łunie zachodzącego słońca..na zewnątrz słychać cykady świerszczy, a w środku widać krzątającą się w kuchni pulchną gosposię, przygotowującą gorące smakołyki dla wracających do domu, wygłodniałych domowników. Ha, wyobraźnia potrafi ponieść! Ale wierzcie mi, kiedy wsadzicie te boskie muffinki do piekarnika i poczujecie ten sam zapach co ja... być może nasunie Wam się na myśl ten sam obraz. A jeśli nie- opiszcie swój! Z przyjemnością poczytam o Waszych odczuciach!

Po dekadenckich eklerkach czas na kolejną porcję słodkiego zdrowia. Uwielbiam babeczki. Chyba głównie dlatego, że wystarczy kilka minut i kilka zmieszanych ze sobą składników, by powstało coś pysznego. A przecież w prostocie siła! Te mięciutkie przyjemności potrafią zadowolić chyba każdego. Dla mnie najlepsze są bez toppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. 


ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE





Składniki (ok.10 muffinek):
  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • około pół szklanki mixu jagód i żurawiny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. 
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Formę na muffiny natłuść olejem kokosowym. 
Nakładaj masę do 3/4 wysokości wgłębień, a na środek kładź dużą porcję mixu jagód i żurawiny. 
Piecz około 15 minut.

Smacznego!
Paulina




MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!



1 komentarz:

  1. Na takir muffinki to chętnie bym wpadł ^^, uwielbiam jagody w tego typu słodkościach, świetne jest połączenie z malinami :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!