niedziela, 22 lutego 2015

Karmelizowane jabłka we francuskim cieście


    Dzień goni za dniem jak szalony, a ja, zawalona listami "do zrobienia" i "nie zapomnij", czasami rano pędząc do pracy szybko zerkam w dół, by upewnić się, że to moje super wygodne Uggi, a nie kapcie mnie do niej niosą. Wychodzę rano, a wracam późnym wieczorem, prawie od razu padając na łóżko z wyczerpania. Gdzie w tym rozpędzie znaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin. 

W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin, aż z ekscytacji dostałam wypieków na polikach. Ale cóż to za szczęście! Piękne, pulchne, brązowiutkie smakołyki rosnące w piekarniku i zadowolone, wyczekujące miny domowników - nie ma na świecie nic lepszego( no, może wyłączając jogę. i animację. i mojego Marcina)!

Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! 

Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe w piętnaście minut i wygląda OBŁĘDNIE, a smakuje jeszcze lepiej to recepta na sukces. 

Jeżeli Wasze dni wyglądają podobnie do moich, lub Wam też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. 

Pyyyyszota! 

KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM





Składniki:

  • 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajo, rozbite
  • cukier do posypania

Przygotowanie:

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków ciasta francuskiego. 
W garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane jabłka i gotuj około 6-8 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
Zmniejsz ogień na mały i dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
Wyłóż jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć. 
Posmaruj oba ciastka jajkiem i posyp cukrem. 
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż będą ładnie złotobrązowe. 

Smacznego! 
Paulina




MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ^^, wygląda przepysznie :) Przymierzam się ostatnio do zrobienia ciasta francuskiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia! Ja robię raczej tylko "od wielkiego dzwonu";)

      Usuń
  2. Przepis godny królewskiego stołu! :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!