Już prawie zapomniałam, jak słońce poprawia nastrój. Nagle wszystkie smutki i zmartwienia rozpraszane są przez złociste, radosne promyki, a Ty zaczynasz się zastanawiać, dlaczego miałaś/eś nadąsaną minę. Przecież jest pięknie! Jasno! Ciepło! Och, zatęskniłam... Na Wyspach wszyscy, nawet Ci "najmniejsi" witali każdy dzień szerokim uśmiechem i obcałowaniem przyjaciół. Widząc wszędzie naokoło zadowolone, przyjazne twarze, nie chce się tracić czasu na żale. A czy my tak potrafimy?
Hej, spróbujcie jeden dzień cieszyć się dosłownie WSZYSTKIM. Małymi rzeczami. I uśmiechajcie się. Przecież idzie wiosna!
Nie zapominając o tym - już niedługo pikniki! A po piknikach plaża! Nie ma co zajadać smutnych, (jeszcze) zimowych dni precelkami, tylko zacząć zmieniać dietę. I pomyśleć o tym, co nie tylko niskokaloryczne, ale też zdrowe.
Taki właśnie jest jarmuż. Słyszeliście o nim? Piękne, duże liście o intensywnej barwie zieleni, ale aparycji niekoniecznie zachęcającej do jedzenia.
Za to jego właściwości- owszem!
Jarmuż:
- zawiera białko, błonnik, witaminy C i K (jej niedobór może powodować raka piersi, jajników,okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby) wapń, potas
- dzięki zawartości sulforafanu ma właściwości antynowotworowe- zapobiega przede wszystkim rakowi prostaty, płuc i jelita grubego
- ma także beta karoten, luteinę, zeaksantynę, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów
- wspomaga oczyszczanie organizmu
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
- reguluje ciśnienie krwi
- zapobiega anemii
- zapobiega miażdżycy
- zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe
- pomaga chronić żołądek i dwunastnicę przed wrzodami
- zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty
Jeśli jednak masz problemy z tarczycą- jarmuż niekoniecznie jest dla Ciebie - zawiera goitrogeny, które mogą obniżać poziom jodu w organizmie, prowadząc do zaburzeń hormonalnych.
Jarmuż najlepiej gotować na parze, można go też jeść na surowo!
PESTO Z JARMUŻU I ORZECHÓW NERKOWCA
Składniki:
- 3 szklanki posiekanych liści jarmużu
- ok. 1 szklanka orzechów nerkowca
- oliwa czosnkowa
- ok.2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zacznij od obrania jarmużu z białych części i dokładnego umycia liści. Pokrój je i odmierz 3 szklanki. Możesz utrzeć pesto w moździerzu, jednak ja polecam przecisnąć liście wraz z orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwy czosnkowej tak, by otrzymać pożądaną konsystencję. Możesz dodać soli do smaku.
Smacznego!
Paulina
super pesto!
OdpowiedzUsuń