Nie jem białego chleba już od wielu lat. Już w sumie zapomniałam, jak smakuje.
Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę białego pieczywa posmarowaną grubo masłem i posypaną solą.
Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni niedaleko swojego domu, w drodze powrotnej obgryzała piętki jeszcze świeżego, ciepłego chleba, który nigdy nie smakował lepiej, niż jedzony na mroźnym powietrzu poranka.
Choć wielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie.
Jednak domowy chleb- to co innego. Kompletnie inna bajka, bo wszystko masz pod kontrolą TY.
Niedawno, czując wiosnę w powietrzu, zrobiłam na obiad moje ulubione, zielone pesto i od razu wróciłam myślami do ukochanej knajpki mojej i Marcina w Corralejo - włoskiej Bakery. Tam zawsze podawano nam pesto z kilkoma kromeczkami świeżego, leciutkiego pieczywa i... zapragnęłam, by smak tego obiadu zabrał mnie z powrotem w tamte strony.
Dlatego zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. W przeciągu niecałej godziny pięknie wyrośnięty chleb pysznił się na moim blacie, a dom zalewał błogi zapach oregano.
Marcin nie przejmował się nawet moimi ostrzeżeniami- zjadł kilka kromek od razu po wyciągnięciu z pieca, na szczęście w porę udało mi się go od niego odciągnąć.
A mama powiedziała, że smak mojego chleba przypomniał jej, jak bardzo lubiła kiedyś biały chleb.
Cóż, nie ma chyba lepszej recenzji. W końcu każdy powinien od czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemności.
I taką jest właśnie ten chleb.
DOMOWY CHLEB Z CZOSNKIEM I OREGANO
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki drożdży
- 3 szklanki białej mąki
- 1/2 szklanki mąki żytniej (lub dowolnej, możesz też użyć samej białej)
- 3-4 szczypty czosnku w proszku
- suszone oregano do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
W miseczce połącz drożdże z ciepłą wodą, miodem i solą, odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić.
W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców.
Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Posyp chleb oregano i wstaw do nagrzanego piekarnika, kładąc go na kawałku papieru do pieczenia. Piecz 20-25 minut, aż będzie podpieczony od zewnątrz.
Smacznego!
Paulina
Świetny przepis :) myślę, że go niedługo wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Muszę koniecznie wypróbować ;-)
OdpowiedzUsuń