Jesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może macie ochotę na niedzielne śniadanie? Oto jest.
Pyszne, przesłodkie (ale naturalnie!), cieszące oko i brzuch maleństwo - owoce ukryte pod pierzynką z płatków owsianych, orzechów i kokosa...mm... czy mogłoby być lepiej?
Zbliża się wiosna, a wraz z nią w sklepach pojawia się coraz więcej zieloności i kolorów- to jeszcze niestety nie ten sam smak owoców co latem, ale dla mnie to już wystarczający przedsmak. Nie mogąc doczekać się sezonu, nakupiłam ostatnio (znów) trochę za dużo owoców i zachodziłam w głowę, jak najlepiej je "potraktować". Część pochłonęłam już z płatkami crunchy - smakowały wyśmienicie! Ale zapragnęłam też wersji na gorąco i... mniam!
Na dobry początek wiosny- dla wszystkich spragnionych słońca i ciepła!
OWOCE POD KRUSZONKĄ
Składniki (na 2 małe porcje):
- po 4 łyżki borówek amerykańskich i po 1 łyżce malin na osobę
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła klarowanego (albo 2 oliwy z oliwek)
- 1-1,5 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
- kilka malin do ozdoby
Przygotowanie:
Do małych naczyń żaroodpornych wsyp owoce. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, migdały, orzechy, wiórki kokosowe i sól, dodaj masło i miód, wymieszaj tak, by powstała kruszonka. Pokryj owoce kruszonką. Piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku około 20-25 minut, aż kruszonka będzie ładnie zrumieniona. Podawaj ciepłe, przystrojone malinami.
Do małych naczyń żaroodpornych wsyp owoce. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, migdały, orzechy, wiórki kokosowe i sól, dodaj masło i miód, wymieszaj tak, by powstała kruszonka. Pokryj owoce kruszonką. Piecz w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku około 20-25 minut, aż kruszonka będzie ładnie zrumieniona. Podawaj ciepłe, przystrojone malinami.
Smacznego!
Paulina
Nie umiem się takim deserom oprzeć, pycha! :)
OdpowiedzUsuń