środa, 11 lutego 2015

Francuskie eklerki


   Dziś Tłusty Czwartek, a już w sobotę wyczekane Walentynki, więc pomyślałam, że zrobię coś, co pasuje do obu okazji i co już od dawna chciałam upiec, tylko czułam się...onieśmielona?

Francuskie wypieki są mistrzostwem w pulchnych słodkościach, a mając w pamięci moją przygodę z rogalikami ( pełna optymizmu wymarzyłam sobie śniadanie we francuskim stylu, po czym spędziłam pól nocy na ich przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła.

Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU po upieczeniu z piekarnika - nauczona doświadczeniem drugą porcję zostawiłam do wystygnięcia w otwartym piekarniku, delikatnie zmniejszając temperaturę od czasu do czasu. To bardzo ważne! 

Poza tym wszystko udało się wyśmienicie, a ja ze zdziwieniem unosiłam brwi, że nie trwało to WIEKÓW. Naprawdę z dobrym przygotowaniem i nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła! 


W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...!

FRANCUSKIE EKLERKI





Składniki:

  • CIASTO (PATE A CHOUX) :
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka posiekanego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki, przesianej
  • 7-8 jaj
  • NADZIENIE:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 żółtek jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
+ rozpuszczona czekolada (dowolna) do polania eklerków + cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Zrób ciasto: wlej do garnuszka wodę, dodaj masło i sól, doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj szybko, postaw ponownie na ogień i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnuszka. 
Przenieś ciasto do miski i dodawaj po jajku, ciągle mieszając. Ciasto powinno być gładkie i delikatnie(!) lejące się.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. 
Rękaw cukierniczy wypełnij do połowy masą. 
Blachy do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a później wyłóż papierem do pieczenia (inaczej wyciśnięte z rękawa ciasto będzie przyklejać się do niezabezpieczonego papieru i będzie Cię ciągle irytować). Wyciskaj eklerki na blachę, zostawiając spore odstępy.
Piecz około 15-20 minut, po 10 otwórz drzwiczki do połowy i pozwól parze ulecieć, od 15 minuty uchyl drzwiczki i pozwól piec się eklerkom z dostępem powietrza. Kiedy zaczną się ładnie rumienić, powoli zmniejszaj temperaturę piekarnika i pozwól eklerkom ostygnąć w środku.

Zrób nadzienie: Podgrzej mleko. Zmiksuj lub ubij jajka z cukrem, aż zbieleją. Dodaj mąki (kukurydzianą i zwykłą) do jajek z cukrem. Dodaj 1/3 mleka i dobrze wymieszaj. Wlej miks do garnuszka z mlekiem i podgrzej. Przełóż do miski i dodaj masło i ekstrakt. Zostaw do ostygnięcia. 

W cieście eklerkowym zrób na spodzie dwie dziurki (przy końcach) , włóż tam rękaw cukierniczy wypełniony nadzieniem i wypełnij nim ok. 3/4 eklerka. Polej czekoladą.


Smacznego!
Paulina




MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:

 

Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!


2 komentarze:

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!