Cześć kochani! Moja przerwa od kuchni robiła się coraz dłuższa i dłuższa, aż w końcu nie wytrzymałam. Rzuciłam wszystko i zamknęłam się na kilka godzin w moim świętym miejscu i stworzyłam kilka pyszności, którymi MUSZĘ się z Wami podzielić!
Jako że świat wrzuca najwyższe biegi i ledwo jesteśmy w stanie za nim nadążyć, musimy szukać prostych i szybkich rozwiązań. Niespodziewani goście? Dziecko w ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką...
Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?!
Tylko 3 składniki, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką, a jeśli nie, znajdzie je w KAŻDYM, nawet najmniejszym sklepie.
A do tego są taaaaaaakie dobre...! Wszyscy je pokochają i będą błagać o przepis.
Czy wyjawisz im swój mały sekret? To już zależy od Ciebie. Możesz też uśmiechnąć się delikatnie i rozkoszować komplementami. Tak, jesteś najlepszą gospodynią pod słońcem.
Mniam!
3-SKŁADNIKOWE CIASTECZKA NUTELLA
- 1 szklanka Nutelli (ok.250g)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 jajo
- słoik schłodzonej Nutelli do nadzienia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj Nutellę z jajkiem i dodaj przesypaną przez sitko mąkę. Masa będzie bardzo zbita. Możesz chwilę wyrobić ją rękami, by dokładnie się połączyła.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
Formuj małe kulki z masy i rozgniataj je w dłoni. Połóż je na blaszce. Na środek każdego ciasteczka wyłóż kulkę schłodzonej Nutelli. Formuj kolejne kulki z ciasta, rozgniataj je w dłoni tak, jak poprzednio i przykrywaj ciastka z nadzieniem, sklejając brzegi 2 warstw.
Piecz 6-8 minut. Podawaj gorące, z wylewającą się ze środka Nutellą.
Smacznego,
Paulina
Wszyscy robią formę przed latem a tu takie pokusy ! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają obłędnie, wielość tekstur zapewne pozytywnie wpływa na odbiór pozornie prostego ciastka :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńa czy moge zrobic bez nadzienia ?
OdpowiedzUsuńczy zimne tez beda smakowac tak jak cieple? :)
Jak najbardziej możesz zrobić bez nadzienia, wtedy piekłabym je w krótszym czasie, około 5-6 minut tak, by pozostały jeszcze delikatnie mięciutkie:) Ciepłe z nadzieniem są troszkę bardziej miękkie, no i nadzienie wypływa po ugryzieniu, schłodzone naturalnie zastyga jak nutella ze słoiczka:)
Usuń