czwartek, 21 maja 2015

Gdzie ta wiosna? i Zupa (SOPA) z chipsami z tortilli i pieczonymi pomidorami


   Chociaż ptaki codziennie rano wyśpiewują mi piękną pobudkę, to wiosna chyba kompletnie zaplątała się z jesienią. Hej, deszcz jest potrzebny, by wszystko wokół przepięknie rosło, ale czy nie może zwyczajnie lunąć w nocy? Trochę tęsknię za kanaryjskimi upałami i naprawdę chciałabym pożegnać się w pokoju z moją kurtką i parasolką. I trochę się opalić! Bo ostatnio od nadmiaru pracy i braku słońca zaczynam coraz bardziej przypominać bajkowego Kaspra... Puff, ale dosyć tego narzekania! Niech się rozpogodzi! No już! 

(Uwaga, uwaga, w tym momencie razem z mamą śpiewamy ile sił w płucach naszą ulubioną piosenkę na poprawę pogody..."Słoneczko nasze, rozchmurz buzię, bo nie do twarzy Ci w tej chmurze, słoneczko nasze, rozchmurz się, maszerować z Tobą będzie lżej!")

Tymczasem, by "rozpogodzić" moją kuchnię, przyrządzam kolorowe, wiosenne dania. Moje zupy wciąż są ciepłe, bo przemoknięty człowiek nie pragnie niczego bardziej od miseczki parującej pyszności. Choć nie tracę nadziei, że niedługo już nastanie okres orzeźwiających chłodników!
Po ostatnich fascynacjach kuchnią meksykańską, w szafce zostało mi kilka gigantycznych tortilli. Ciągle zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Aż postanowiłam, wzorem innych blogerów, dodać je do zupy. Pokroiłam, podpiekłam i... znęciłam tym moich domowych podjadaczy, dzięki którym do zupy zostało już tylko kilkanaście tortillowych chipsów:)

Tak czy siak, dodanie ich do zupy, wraz z pieczonymi pomidorami okazało się strzałem w dziesiątkę. Świetnie skomponowały się z, raczej rzadką, zupą i dodały jej pożywności i charakteru. Mniam! 

Taki obiad na pewno rozchmurzy każdą buzię!

ZUPA (SOPA) Z CHIPSAMI Z TORTILLI I PIECZONYMI POMIDORAMI





Składniki:

  • CHIPSY Z TORTILLI:
  • 3 duże tortille,pokrojone na krótkie paski
  • 1,2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • PIECZONE POMIDORY:
  • 3 średnie pomidory,pokrojone w paski
  • 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • ZUPA(SOPA):
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego
  • pomidory w puszce 1
  • 2 małe cebule
  • 1, 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 6-7 łyżek czosnku domowego (białe i zielone części)
  • 1 łyżeczka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wrzuć do miski pokrojone tortille, polej je oliwą i posyp solą, wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wysyp na nią chipsy i piecz około 15 minut, aż zrobią się złote i chrupiące. 
Zostaw włączony piekarnik.
Pokrojone pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym, polej je oliwą, posyp solą i przyprawą "Suszone pomidory.."
Piecz około 35-45 minut, aż pomidory będą delikatnie podpieczone na brzegach.
W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy i puszkę pomidorów, podsmaż. Zdejmij z ognia i dodaj 1 szklankę bulionu i czosnek.
Zmiksuj wszystko. Przelej z powrotem do garnka i dodaj resztę bulionu. Podgrzewaj około 10-15 minut. 
Podawaj z pieczonymi pomidorami i chipsami z tortilli.

Smacznego!
Paulina





MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:



          


Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? 

Podziel się swoją opinią!

Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!


2 komentarze:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupa, aż się rozmarzyłem i przeniosłem do sielskiej krainy choć na chwilę :)

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!