Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia.
Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak chili con carne. Od razu postanowiłam, że po powrocie do domu podzielę się tym przepisem z rodzinką.
Marta przesłała mi przepis, a ja nagięłam go do swoich potrzeb i upodobań. No i zrobiłam domowe tortille. To zajęło tylko chwilę, a efekt był tej chwili warty. Oczywiście, że mają krótszy termin "przydatności", ale nic nie zastąpi ich autentyczności i smaku.
Spróbujcie koniecznie! Już nigdy nie będziecie chcieli tych kupionych. A ja, dzięki Marcie, mam w zanadrzu jeden z ulubionych obiadów moich bliskich!
DOMOWE TORTILLE
Składniki (8 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto.
Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut.
Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki.
Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron.
Składniki (4 duże porcje, 8 małych):
- 400 g mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży
- 2 cebule średnie
- sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie
- 4 łyżki sera Corregio
- sałata
- olej
Przygotowanie:
Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli.
W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj nożem, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy oraz po ok. 1/4 łyżeczki majeranku, papryki, pieprzu cayenne. Dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej, jeśli chcesz) ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę.
Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem.
W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym.
Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż.
Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje.
Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.
Sałatę umyj i podziel na liście. Każdy duży liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz i zawijaj placuszki - najpierw boki do środka, a na końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;))
Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.
Smacznego!
Paulina
i już wiem co zrobię na obiad w sobotę :)
OdpowiedzUsuńRaz, dwa,trzy - pyszności podane!;) Zajrzyj po więcej pomysłów!
UsuńTajemnicą już nie jest, że domowe najlepsze ^^ Wygląda fantastycznie ^^
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Spróbuj, spróbuj, bo to takie "dla faceta"! ;)
Usuń