Ooo tak! Ta owsianka to był mój strzał w dziesiątkę.
Zrobiłam ostatnio, w sumie przypadkowe, zakupy, kierując się założeniem, że na pewno "coś z tego wymyślę", a jeśli nie, to "zjemy wszystko na surowo", co też nie byłoby złym pomysłem. Dlaczego? Ponieważ kupiłam dwa cudowne źródła antyoksydantów : jagody i granaty. Wiem, że to nie sezon i że, zgodnie z nim, powinnam jeść w większości jabłka i "ciepłe" owoce oraz warzywa, ale dieta na Wyspach przyzwyczaiła mnie do codziennego jedzenia OGROMNEJ ilości owoców i mój organizm domaga się ich z całych sił, nie zważając na pogodę za oknem.
Poza tym, co złego mogą zdziałać w moim ciele mali wojownicy do zwalczania rakowych komórek? Prawdopodobnie NIC! Więc jem je z całą rodzinką na potęgę.
Owsianka, jak już wspominałam kilka postów temu, to, według mnie, jedno z najlepszych śniadań dających "kopa" na caaaaaały dzień. Zdrowa, sycąca, mleczna... i pozostawiająca tak wielkie pole do popisu! Aż do tej pory myślałam, że owsianka z jabłkiem i cynamonem jest moją ulubioną. Otóż nie. Ach, wspaniała kulinarna wyobraźnio! Jak pięknie jest móc odkrywać i co chwilę zakochiwać się w nowym przepisie...:)
Wy też jesteście gotowi na szaleńczą miłość do tego cudeńka?
Jeszcze tylko kilka zdrowotnych faktów na temat jagód i granatu i już możecie zabierać się do robienia swojego nowo-ulubionego śniadanka!
P.S.Podaję też przepis na sos, który znalazłam na jakimś blogu (nie pamiętam już jakim:( ) i od tamtej pory mieszam go z pieczoną owsianką (jeśli tylko mam w lodówce jogurt) -pasuje idealnie! KONIECZNIE go zróbcie!
GRANAT:
- zapobiega rakowi prostaty (może też go cofnąć)
- spowalnia starzenie się komórek DNA - dzienna porcja soku z granatów
- redukuje uszkodzenie komórek
- bogaty w antyoksydanty
- zawiera witaminę A, C i E, żelazo- może pomóc w menopauzie i usprawnić życie seksualne
JAGODY:
- pomagają w zwalczaniu kilku typów raka
- pomaga zmniejszyć uszkodzenia wywołane Alzheimerem
- poprawiają wzrok
- pomagają zwalczać nadciśnienie
- bogaty w antyoksydanty
- zawiera witaminę C, E , magnez, ryboflawinę
- pomagają przy infekcjach pęcherza
PIECZONA OWSIANKA Z JAGODAMI I GRANATEM
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 spore jabłko
- ok. 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- garść owoców granatu
- 2 białka jajka
- 2 łyżki soku jabłkowego
SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu
Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do mieszanki płatków, razem z jagodami. Wmieszaj białka jajek. Przelej do naczynia żaroodpornego, posyp owocami granatu.
Piecz ok. 30 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Podawaj polane sosem!
Smacznego!
Paulina
TEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:
cudowny przepis, trzeba będzie wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie :D
OdpowiedzUsuńJeszcze z dodatkiem jagód i granatu? :) Jestem za :)
Dziękuję za dodanie wpisu do akcji!
W ostatniej chwili!;) Dziękuję za pozytywne komentarze i zapraszam po więcej:)
OdpowiedzUsuńMusiała smakować cudownie z tymi wszystkimi dodatkami ;) Uwielbiam owsianki z dodatkiem jagód, a z granatem nigdy nie jadłam...Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń