środa, 23 stycznia 2013

Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach

Odkąd zrezygnowałam z bycia wegetarianką, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na wielkie, męskie żarcie, czyli ogromne ilości dobrze przyprawionego mięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)
Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki rodzaj jedzonka, które spodoba się każdemu, nawet najbardziej wybrednemu mężczyźnie, więc nie bójcie się testować go na swoich wybrankach. Zaręczam- skutkować to może jedynie niemym zachwytem!

Danie możecie podawać z dowolnymi dodatkami, świetnie pasują do niego cząstki limonki, gęsta śmietana czy guacamole.
Przepis znaleziony w : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html


Składniki:


  • 4 sporej wielkości czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • FARSZ:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula , pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)
  • 100 g chudego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)
  • 100 ml bulionu wołowego( lub innego)
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą przekrój na pół (wzdłuż ogonka), pozostawiając ogonki. Wytnij delikatnie nasiona i rozłóż gotowe "miseczki" rozcięciem do góry w naczyniu do zapiekania. Piecz 30 minut. 
Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony.
Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu. 
Farszem wypełnij upieczone papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. 

Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym , najlepiej z ustami pociągniętymi karminową szminką;)

Smacznego!                                                                                                                          Paulina









3 komentarze:

  1. Takie danie to w sam raz dla mężczyzn:) Dużo mięcha i stosunkowo mało warzyw (lub mało wyczuwalnych warzyw, hihi;))
    Tylko proszę, nigdy nie częstuj takim daniem Macieja!!! Jeszcze zmieni preferencje, hihi;P
    Justynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że kiedy Ty go nim poczęstujesz, będzie zachwycony;) I, kto wie, może Ty też..?;)

      Usuń
  2. Znam to danie, smakowałam i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!