wtorek, 12 lutego 2013

Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu

Dzień dobry moi mili!

Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką cukinii. Można ją dostać o każdej porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!
Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)




Składniki (na około 4 porcje) : 


  • 2  średniej wielkości cukinie
  • 5 łyżek oliwy 
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 300 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :

Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. 
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut. Smakuje również na zimno! 

Smacznego!                                                                                                                          Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!