PLACUSZKI DYNIOWE
- ok. 200 g puree z upieczonej dyni (podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)
- 50 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- mała łyżeczka soli
Do podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub inne
Przygotowanie:
W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron.
Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem, zatapiając je w powidłach.
Smacznego!
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!