poniedziałek, 27 października 2014

Skład dyni w piwniczce

To jedno z tych śniadań, gdy domownicy niczym koty krążą po kuchni w oczekiwaniu na smakołyk. W zapachu cynamonu jest chyba coś magicznie pobudzającego, bo gdy tylko zaczyna rozchodzić się po domu, wszyscy jak jeden mąż wstają z łóżek. I choć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia. Tak najlepiej. W końcu co z tego, idzie zima! :)


PLACUSZKI DYNIOWE






 Składniki: 


  • ok. 200 g puree z upieczonej dyni                                                                                                 (podziel dynię na kawałki wraz ze skórą, nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, układaj dynię skórą do dołu na blasze, piecz 1 godzinę; po ostygnięciu zdejmij skórę i zmiksuj miąższ w blenderze)
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 spora łyżeczka lub 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka soli
Do podania: cukier puder przesiany przez sitko, cynamon , powidła z czarnej porzeczki lub inne


Przygotowanie:

W sporej misce wymieszaj puree dyniowe z jogurtem, dodaj jajka,olej,cukier i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Rozgrzej trochę oleju na patelni, zmniejsz ogień do średniego i  nakładaj łyżką placuszki na patelnię. Jeden placek to jedna łyżka mieszaniny. Rozgnieć placki delikatnie i smaż w odstępach aż urosną i będą zrumienione - z obu stron. 
Podawać same lub oprószone cukrem pudrem i cynamonem, zatapiając je w powidłach. 

Smacznego!

Paulina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!