Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.
KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA
Składniki na 5-6 porcji:
- 420 g mięsa mielonego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego
- 3/4 puszki kukurydzy (bez soku)
- 1 spora marchewka
- 1 mała cukinia
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego
- 1 pomidor pokrojony w słupki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 łyżka szczypiorku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę.
W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.
Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę.
Podawaj gorącą.
Idealna na zimne wieczory.
Smacznego,
Paulina
Mega sycąca i do tego taka swojska, pachnąca feerią zapachów przypraw... Na jesienne popołudnia po powrocie z pracy- cudo.
OdpowiedzUsuń