wtorek, 28 października 2014

Krzepiąca zupa

             Istnieją różne rodzaje jedzenia. Takie, które wygląda, ale niekoniecznie smakuje, takie, na które lepiej nie patrzeć, ale zanim jeszcze przełkniesz pierwszy kęs, już pragniesz następnego. Są też takie dania, które i prezencją i smakiem zwalają z nóg. W tym pozytywnym sensie, oczywiście. Każdy z nas chce, by jego kuchnia była właśnie taka. POWALAJĄCA. By każdego dnia domownicy i przyjaciele wyczekiwali na obiad wiedząc, że to będzie coś wyjątkowego. Jednak często te pomysłowe dania wymagają mnóstwa pracy i pieniędzy, a efekt końcowy może i jest wspaniały, ale niekoniecznie...sycący. A po długim, wyczerpującym dniu wszyscy chcą czegoś, co pokrzepi i wypełni burczący brzuch błogim spokojem. Jak więc wyczarować coś z niczego, najlepiej zdrowego, dodatkowo w miarę ładnego i gotowego zaspokoić nawet największe głodomory?
Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.

KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA 




Składniki na 5-6 porcji:

  • 420 g mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego
  • 3/4 puszki kukurydzy (bez soku)
  • 1 spora marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego
  • 1 pomidor pokrojony w słupki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 łyżka szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku


                                                       Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. 
W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. 
Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny. 
W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.
Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę. 
Podawaj gorącą.

Idealna na zimne wieczory.

Smacznego,
Paulina



1 komentarz:

  1. Mega sycąca i do tego taka swojska, pachnąca feerią zapachów przypraw... Na jesienne popołudnia po powrocie z pracy- cudo.

    OdpowiedzUsuń

Podoba Ci się artykuł? Masz pytania, wątpliwości? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!