Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki rodzaj jedzonka, które spodoba się każdemu, nawet najbardziej wybrednemu mężczyźnie, więc nie bójcie się testować go na swoich wybrankach. Zaręczam- skutkować to może jedynie niemym zachwytem!
Danie możecie podawać z dowolnymi dodatkami, świetnie pasują do niego cząstki limonki, gęsta śmietana czy guacamole.
Przepis znaleziony w : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html
Składniki:
- 4 sporej wielkości czerwone papryki
- oliwa z oliwek
- FARSZ:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula , pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)
- 100 g chudego boczku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)
- 100 ml bulionu wołowego( lub innego)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Papryki umyj i osusz, następnie każdą przekrój na pół (wzdłuż ogonka), pozostawiając ogonki. Wytnij delikatnie nasiona i rozłóż gotowe "miseczki" rozcięciem do góry w naczyniu do zapiekania. Piecz 30 minut.
Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony.
Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj bulion , wymieszaj i gotuj, by powstało trochę sosu.
Farszem wypełnij upieczone papryki, przykryj folią i wstaw wszystko do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut.
Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym , najlepiej z ustami pociągniętymi karminową szminką;)
Smacznego! Paulina
Takie danie to w sam raz dla mężczyzn:) Dużo mięcha i stosunkowo mało warzyw (lub mało wyczuwalnych warzyw, hihi;))
OdpowiedzUsuńTylko proszę, nigdy nie częstuj takim daniem Macieja!!! Jeszcze zmieni preferencje, hihi;P
Justynka
Myślę, że kiedy Ty go nim poczęstujesz, będzie zachwycony;) I, kto wie, może Ty też..?;)
UsuńZnam to danie, smakowałam i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń