Składniki:
- 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jaja
- szklanka cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Lukier:
- niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać.
W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką.
Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.
Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty.
LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.
Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać je w lukrze i energicznie odstawiać na blat. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Paulina
A JUŻ NIEBAWEM...
Ostatnio na blacie w kuchni dynie, cukinie, marchewka... I tyle cudownych smaków... Muffinki wilgotne, esencjonalne, a zarazem delikatne. Nawet widmo dodatkowych centymetrów tu i ówdzie nie powstrzymuje mnie przed smakowaniem, smakowaniem, smakowaniem...
OdpowiedzUsuń